De midlifecrisis te lijf

Wanneer je eenmaal in een midlife crisis belandt, wordt het leven er in de regel niet gemakkelijker op. Een serieuze midlifecrisis is namelijk méér dan een dollemansrit in een cabrio, al dan niet met hoogehakte blondine aan je zijde. Heb je het flink te pakken, dan kan je je behoorlijk benauwd voelen: je hebt het gevoel dat je geleefd wordt, dat heel je leven in dienst staat van anderen en dat je de boot al jaren geleden hebt gemist. Negen van de tien keer heb je het echter helemaal zo slecht nog niet, maar ben je ‘gewoon’ in de greep van de midlife blues. Dit wil niet zeggen dat je je gevoel maar moet wegwuiven: een midlife crisis kan uitmonden in een serieuze depressie en in zeldzame gevallen zelfs leiden tot zelfmoordgedachten of -pogingen. Dreigt het de spuigaten uit te lopen, dan is het dus belangrijk om tijdig deskundige hulp in te schakelen.

Er bestaat niet zoiets als de speciale midlife therapeut. Dat wil niet zeggen, dat therapie niet heilzaam kan zijn voor hen die kampen met een midlife crisis. Of voor hun partners, want leven met iemand met een midlife crisis is vaak allesbehalve gemakkelijk. Een goede therapeut kan helpen om het leven te voorzien van (nieuwe) kaders, zodat je weer grip krijgt op jezelf. Ook relatietherapie is soms een aanrader, zeker wanneer het verschil tussen een midlifecrisis en een relatiecrisis niet al te groot (meer) lijkt. Want laten we hier eerlijk over zijn: een midlife crisis kan een bestaande relatie behoorlijk onder druk zetten.

Stroop versus azijn

Je partner naar een therapeut sturen met de mededeling dat je die crisis nu wel beu begint te worden? Je zou het kunnen proberen, maar de kans is groot dat de ander direct de kont tegen de krib gooit. Met stroop vang je nog altijd meer vliegen dan met azijn, dus stel niet teveel eisen, dwing therapeutische hulp niet af, maar vráág de ander hooguit om eens met iemand te gaan praten.

Dit geldt uiteraard niet wanneer er sprake is van serieuze problematiek, bijvoorbeeld middelenmisbruik, huiselijk geweld of dreigende suïcide: dan heb je als partner alle recht om zélf de hulptroepen te alarmeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *