Midlifecrisis voor vrouwen

Over de midlifecrisis bestaan heel wat vooroordelen. Zo denken veel mensen dat iederéén een midlife crisis krijgt, wordt een midlifecrisis vaak gezien als een fase waarin onverantwoordelijk gedrag en “lang leve de lol” de boventoon voert of denkt men dat een échte midlife crisis altijd gelijkstaat aan overspel. Ook weet lang niet iedereen dat vrouwen net zo goed een midlifecrisis kunnen krijgen. 

Val je als vrouw ten prooi aan de midlife crisis, dan zal dit zich vaak op andere manieren uiten dan bij de man. Waar een man z’n pijlen voornamelijk richt op z’n carrière en ervan droomt om het roer op dat gebied eens helemaal om te gooien, zal een vrouw geneigd zijn om de relaties in haar leven uitgebreid onder de loep te nemen. Hierbij staat niet alleen de partnerrelatie in de schijnwerpers, maar ook de relatie met bijvoorbeeld haar ouders, haar vriendinnen en haar kinderen. Vragen als: “ben ik wel een goede moeder geweest” en “wat wil(de) ik anders doen dan mijn ouders, en wat is daarvan terechtgekomen” kunnen hierbij centraal staan. Ook zelfontplooiing neemt vaak een belangrijke plaats in: veel vrouwen met een midlife crisis hebben ‘ineens’ de behoefte aan een (creatieve) cursus of misschien een zakelijke opleiding. Voor de partner komt dit wellicht als een donderslag bij heldere hemel, en lang niet iedereen zit op zo’n ommezwaai te wachten. Voor de relatie betekent een midlifecrisis vaak dan ook een turbulente periode, of het nu de man of de vrouw is die de crisis heeft. Omgaan met een partner met een midlife crisis is vaak lang niet gemakkelijk!

De duur van de vrouwelijke midlifecrisis

Dacht je als man ‘ontsnapt’ te zijn aan de midlife crisis maar zit je vrouw er nu middenin, dan kunnen we je een klein sprankje hoop bieden: vaak duurt de ‘vrouwelijke’ midlifecrisis stukken korter dan de mannelijke variant.

4 gedachten over “Midlifecrisis voor vrouwen

 1. Gebroken

  Mijn vrouw beseft niet dat ze er in zit
  Wou een time out en is ingetrokken bij haar soulmate en heeft met niemand echt contact
  Ze leeft er eigen leven
  Als ik zeg we gaan scheiden dan krijg ik het antwoord geef je het op
  Ze zegt wel tegen vrienden we zijn uit elkaar maar verzwijgt de soulmate
  Ik weet intussen wie de soulmate is envdie post dan teksten en afbeeldingen om mij ui te dagen op Facebook
  Wat moet in hier nu met doen
  Hebben een zoon van 15 en die laat ze volledig aan mij

  Reageren
  1. Sabine T

   Jemig wat heftig. Waarschijnlijk voelde zij zich ingelijfd in haar leven en moest ze uit haar beslommeringen los komen. Dat begrijp ik. Maar op deze manier….echt heftig. Enige wat je kan doen is haar haar ruimte geven. Maar echt op je eigen energie en mogelijkheden letten. Vraag praktische hulp aan mensen die je vertrouwd. Bijv een keer je huis schoon te maken of je zoon op te vangen. Zodat jij er niet aan onderdoor gaat. Deze keus van haar heeft niks met jou te maken!!!

   Reageren
  2. Ikke

   Ga voor jezelf verder en neem geen contact voor haar. Voor je kind natuurlijk wel. Zoek je eigen weg en zorg voor je zoon, want die zit waarschijnlijk ook in een moeilijke fase. Jij lijkt mij hier de enige stabiele, hoewel ik je vrouw ook begrijp. Een midlifecrisis is niet niks hoor.

   Reageren
  3. pieterjan

   Op 14 sep 2016 net hetzelfde meegemaakt vrouw eruit getrokken met soulmate. Zoon van 14 en dochter van 22 bij mij achtergelaten. Wij zijn vrijwel onmiddellijk gescheiden.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *