De midlifecrisis en vreemdgaan

De midlifecrisis en vreemdgaan zijn twee begrippen die vaak in één adem genoemd worden. Gelukkig wordt de soep meestal niet zo heet gegeten als dat deze wordt opgediend: lang niet iedere man met een midlifecrisis heeft een relatie buiten de deur.

Maar áls er wordt vreemdgegaan (al dan niet tijdens de woelige jaren van de midlifecrisis), dan richt dat grote schade aan binnen de bestaande relatie. Sterker nog, de kans is groot dat de relatie de buitenechtelijke affaire en het geschonden vertrouwen niet overleeft. Dit komt doordat westerse relaties bij uitstek een monogaam karakter hebben: seksualiteit en intimiteit worden dan met slechts één ander persoon, te weten de vaste partner, beleefd en gedeeld. Wordt deze exclusiviteit doorbroken, dan voelt de ander zich in veel gevallen bedrogen, bezoedeld en verraden. Het maakt niet uit hoe goed of slecht de relatie vóór het vreemdgaan was: door met een ander intiem te zijn, wordt alles wat er daarvóór gebeurd en gedeeld is, in één klap minder waard. Het is alsof je al die jaren in een leugen hebt geleefd.

Waarom de midlifecrisis en vreemdgaan vaak samengaan

Een partner met een midlifecrisis is zichzelf niet. Veel mannen (maar ook vrouwen) met een midlifecrisis voelen een diepgewortelde ontevredenheid met hun leven zoals dat tot nu toe geweest is. Ook kan de midlifecrisis leiden tot een depressie, waarbij partners elkaar kwijtraken. In die ruimte tussen twee personen kán hierbij ruimte ontstaan voor een derde, vooral wanneer de persoon met de midlifecrisis deze crisis om het hardst ontkend en de ‘schuld’ voornamelijk buiten zichzelf zoekt. Deze persoon tot rede brengen is vaak geen sinecure: een partner met een midlifecrisis kan zich helemaal afsluiten voor jou, je woorden en je goede bedoelingen. Hierdoor alleen al kan er schade worden toegebracht aan de relatie, maar dit is vaak nog niets in vergelijking met de schade die er ontstaat door een affaire.

Mensen die vreemdgaan, zijn vaak zeer ontevreden met zichzelf en met hun bestaan. Ze voelen zich beknot, gemanipuleerd, gevangen en hebben het idee dat ze ‘de boot’ gemist hebben. Komt er dan iemand voorbij varen die de belofte van een nieuw leven lijkt mee te dragen, dan is de stap naar een affaire soms snel gezet.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

Plaats een reactie