De midlifecrisis te lijf met medicatie

Wanneer je partner te kampen heeft met een serieuze midlife crisis, zullen er waarschijnlijk heel wat momenten zijn waarop je verzucht: “Oh, die crisis, was er maar een pilletje tegen…!” Niet verwonderlijk, want een serieuze midlifecrisis kan je relatie behoorlijk op scherp zetten. Een pilletje is natuurlijk niet dé oplossing, maar er zijn zeker middelen verkrijgbaar die behulpzaam kunnen zijn.

Homeopatische middelen tegen de midlife crisis

Wie een midlife crisis heeft, kan het leven voor zichzelf én z’n omgeving behoorlijk gecompliceerd maken. “Ineens” worden er vraagtekens gezet bij de carrière, de partner, de kinderen en de keuzes die men gemaakt heeft in het leven. Hierdoor kan je je als man behoorlijk opgejaagd en opgesloten voelen. Hartkloppingen, slapeloosheid en prikkelbaar gedrag zijn het gevolg. Een kuurtje met natuurlijke rustgevers, zoals bijvoorbeeld Valeriaan > bekijk aanbod (aff.), kan helpen om rustig te worden én te blijven. Valeriaan is een plantaardig middel dat behulpzaam is bij stresssituaties en/of nervositeit. Krijgt de midlife crisis een melancholisch tintje, dan kan ook Sint-janskruid uitkomst bieden > bekijk aanbod (aff.). Sint-janskruid werkt ondersteunend bij lichte tot milde depressies. Let op: wanneer de midlife crisis uitmondt in een serieuze, zware depressie, is het niet verstandig zelf te gaan dokteren! Ook bij het vermoeden van een hormonaal probleem is het belangrijk deskundige hulp in te schakelen.

Andere medicatie

Mocht een midlifecrisis leiden tot een depressie, dan zal de huisarts of psycholoog waarschijnlijk antidepressiva voorschrijven. Bekende middelen zijn onder andere Seroxat, Efexor of Prozac. Dit zijn zware middelen, die zorgvuldig moeten worden ingenomen en behoorlijke bijwerkingen kunnen hebben. Een antidepressivum wordt meestal voorgeschreven voor de duur van enkele maanden. Wanneer je te vroeg met dit middel stopt, loop je het risico dat de depressie terugkeert. Bij sterke nervositeit en/of angstklachten kan de huisarts eveneens medicatie voorschrijven. Vaak zijn dit benzodiazepinen, oftewel tranquillizers. Bekende tranquillizers zijn valium, seresta of xanax. Aangezien benzodiazepinen sterk verslavend kunnen zijn, betrachten veel huisartsen behoedzaamheid bij het voorschrijven ervan.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

3 gedachten over “De midlifecrisis te lijf met medicatie

 1. help.mijn man is “verloren”. 6 maanden geleden, gaf hij op mijn vraag toe dat er een ander was, was al 2 jaar niet zichzelf en niet gelukkig, gaf hij aan, na een periode van veranderd uiterlijk, anders eten, manisch gedrag, uithuizig…ik zag opnieuw dezelfde film als 16 jaar geleden, hetzelfde verhaal, dus woedend heb ik geroepen dat ie dan maar moest vertrekken, alles regelen, dan was ie van mij vanaf; als antwoord; ik wil niet van je vanaf, als antwoord op de vraag naar hun relatie; we twijfelen of er iets of niet…De scheiding werd al snel ingezet, omdat ik dat riep naar hem…en braaf luistert hij…de eerste keer bij notaris, nog heel manisch en zelfzeker met een attitude van; ik zal dat hier eens regelen, de tweede en derde keer; heel klein, oud en onzeker…hij mist mijn vriendschap en mist de kinderen…op sociale media liegt hij, hij laat een supervrolijke foto zien met haar…in zijn ogen zie ik doffe miserie, hij beliegt zichzelf….lang dacht ik aan bipolair gedrag, ik zag altijd al stemmingswisselingen, 30 jaar geleden al,nu lees ik over midlife crisis, kenmerken kloppen ook, onverwerkt kindertrauma is aanwezig, de vrouw waar hij bij is, vertegenwoordigd alles wat hij normaal belachelijk vind, ik weet niet exact wat er aan de hand is, maar het is duidelijk dat hij zware problemen heeft met zichzelf, en ik kan hem niet helpen, in ben hem kwijt…en mis hem…

  • Beste,
   Mij overkomt juist hetzelfde. Na 20 jaar samen zijn heeft mijn man plots besloten om ons gezin te verlaten. Zomaar van dag op dag. Wetende dat we de week ervoor nog samen naar de wellness waren geweest, hand in hand op een rommelmarkt liepen. Hij is 45 jaar en kampt met onopgeloste trauma’s uit het verleden. We hebben een prachtig gezin met 2 pubers. Juist omwille van hen ontvlucht hij ons. Hij wil zijn eigen stek en rust. In alle opzichten worden wij gestraft. Ik krijg de verwijten dat ik een harde werker ben en de kinderen zijn te druk. De scheiding word ingezet en desondanks alle gesprekken en kinderen tot tranen toe wijkt hij niet af van zijn gedacht. Ik ben ten einde raad!

   • Beste,

    Mijn man is na 28 jaar samen van de een op andere dag zo veranderd dat niemand hem nog terug kent. Hij is de man niet meer die hij was. Hij verlaat mij voor zijn eigen geluk zegt hij. Ik ben verliefd zegt hij en nogwel een jongere vrouw, die vertegenwoordigd alles wat hij bij normaal nooit zou willen, te belachelijk en goedkoop. En toch huis en haard verlaten. Lijkt wel late puberaal gedrag. Ik ben er kapot van. Ik moet alles nu in mijn eentje zien te rooien. Gelukkig heb ik veel familieen en schoonfamilie en vrienden die mij steunen. Hij is helemaal alleen . Niemand snapt hem. Ik hoop dat de hij de verschillende fasen snel doorloopt, want ik blijf niet eeuwig wachten.

Een reactie plaatsen