De midlifecrisis te lijf

Wanneer je eenmaal in een midlife crisis belandt, wordt het leven er in de regel niet gemakkelijker op. Een serieuze midlifecrisis is namelijk méér dan een dollemansrit in een cabrio, al dan niet met hoogehakte blondine aan je zijde. Heb je het flink te pakken, dan kan je je behoorlijk benauwd voelen: je hebt het gevoel dat je geleefd wordt, dat heel je leven in dienst staat van anderen en dat je de boot al jaren geleden hebt gemist. Negen van de tien keer heb je het echter helemaal zo slecht nog niet, maar ben je ‘gewoon’ in de greep van de midlife blues. Dit wil niet zeggen dat je je gevoel maar moet wegwuiven: een midlife crisis kan uitmonden in een serieuze depressie en in zeldzame gevallen zelfs leiden tot zelfmoordgedachten of -pogingen. Dreigt het de spuigaten uit te lopen, dan is het dus belangrijk om tijdig deskundige hulp in te schakelen.

Er bestaat niet zoiets als de speciale midlife therapeut. Dat wil niet zeggen, dat therapie niet heilzaam kan zijn voor hen die kampen met een midlife crisis. Of voor hun partners, want leven met iemand met een midlife crisis is vaak allesbehalve gemakkelijk. Een goede therapeut kan helpen om het leven te voorzien van (nieuwe) kaders, zodat je weer grip krijgt op jezelf. Ook relatietherapie is soms een aanrader, zeker wanneer het verschil tussen een midlifecrisis en een relatiecrisis niet al te groot (meer) lijkt. Want laten we hier eerlijk over zijn: een midlife crisis kan een bestaande relatie behoorlijk onder druk zetten.

Zie je relatietherapie (nog) niet zitten, maar wil je wel voor en met je relatie aan de slag? Een beproefde methode om aan je relatie te werken is EFT. De bedenkster van EFT heeft een tweetal boeken geschreven waarmee je ook thuis aan de slag kunt:

Stroop versus azijn

Je partner naar een therapeut sturen met de mededeling dat je die crisis nu wel beu begint te worden? Je zou het kunnen proberen, maar de kans is groot dat de ander direct de kont tegen de krib gooit. Met stroop vang je nog altijd meer vliegen dan met azijn, dus stel niet teveel eisen, dwing therapeutische hulp niet af, maar vráág de ander hooguit om eens met iemand te gaan praten.

Dit geldt uiteraard niet wanneer er sprake is van serieuze problematiek, bijvoorbeeld middelenmisbruik, huiselijk geweld of dreigende suïcide: dan heb je als partner alle recht om zélf de hulptroepen te alarmeren.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

3 gedachten over “De midlifecrisis te lijf

 1. Goedemiddag,

  Kan je als vrouw van 62jaar in een midlife crisis zitten?
  2 jaar geleden kwam ik op de een op andere dag in te zitten, weliswaar na een zeer heftige periode van 3jaar. Een periode waarin mijn man en mijn zoon (niet de zoon van mijn man) lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan en alle twee vonden ze dat ik achter hun moest staan (je bent mijn vrouw/je bent mijn moeder), ik heb niet gekozen en dus vele verwijten.
  Inmiddels heb ik 2 psychologen, een haptonoom, een psychiater, een cursus NLP en ik heb iemdr gedaan.
  Natuurlijk ben ik niet meer zo als een jaar geleden, dus langzaam krabbel ik er bovenop maar heb zeer zeker nog vele slechte dagen waarin ik het leven niet meer zo leuk vind.
  Medicijnen gebruik ik niet, wel slik ik sint janskruid ed (dus op de alternatieve manier).
  Waar ben ik in terecht gekomen, burn-out, depressie, ik weet het niet en nu lees ik jullie site. Mijn vraag is dus…zou het midlife crisis kunnen zijn en wat kan ik eraan doen?

  Vriendelijke groet,
  Hennie M

  • Beste mevrouw, het is onmogelijk om op afstand te zeggen of u in een midlifecrisis zit of niet. Maar als ik er dan toch een poging aan waag, dan zou ik zeggen van niet. U geeft aan dat u een moeilijke periode hebt gehad met uw man en uw zoon. Is dat inmiddels allemaal weer in goede banen? Uw verhaal doet eerder denken aan een burn out of een depressie. Ons advies is dan ook om toch eens contact op te nemen met uw huisarts. Wij wensen u veel sterkte!

 2. adviesje voor allen: praat met je partner mee,praat over de nieuwe vlam,ga desnoods met hem mee naar de plek waar hij haar vaak tegenkomt en ga er daarna weer over praten niet een keer maar vele malen! Het is niet makkelijk maar die moeite moet je er dan maar voor over hebben om je huwelijk te redden! Mij is het hier mee gelukt heeft twee jaar geduurd!!! Ik was daarna wel gesloopt maar………Daarna werden we notabene weer opnieuw verliefd op elkaar! en we hebben er later om kunnen lachen. Ik ben nog steeds getrouwd met dezelfde man. 38 jaar. zo zie je maar het kan verkeren! met vr. groet, mw.M.

Een reactie plaatsen