Haal meer uit de midlifecrisis

Heeft je man een flinke midlifecrisis te pakken, dan is de kans groot dat het er bij jullie thuis bij tijd en wijle heftig aan toe gaat. Veel mensen met een midlife crisis twijfelen ineens aan van alles en nog wat: hun baan is al jaren niet leuk, de kinderen zijn veeleisend en vervelend, het huis is niet groot genoeg en de auto had ook al jaren geleden vervangen moeten worden. Ook jij als partner kan er behoorlijk van langs krijgen: je bent te kritisch, te saai, te bezitterig, te bazig, te betuttelend, te spilzuchtig- in zíjn ogen, welteverstaan. Hoe overleeft je relatie zo’n turbulente periode?

Ook al herken je bij je man duidelijk de signalen van een midlife crisis, dan wil dat nog niet zeggen dat hij openstaat voor deze ‘diagnose’. Het is juist kenmerkend voor de midlifecrisis dat diegene die er aan lijdt, alles en iedereen de schuld geeft van zijn rotgevoel, behalve zichzelf. Ook wanneer de midlifecrisis uitmondt in een serieuze depressie, kunnen de signalen lange tijd verkeerd geïnterpreteerd worden: niet alleen door de man zelf, maar ook door diens partner. Dit komt voor een groot gedeelte omdat een depressie zich bij mannen anders uit dan bij vrouwen, namelijk met meer agressie en minder emotionaliteit. Verdenk je je man van een depressie, dan is het zaak om tijdig professionele hulp in te schakelen.

Crisis als kans?

“Crisis als kans” en dergelijke is een clichématig zinnetje dat nergens op lijkt te slaan wanneer je thuis met een serieuze crisissituatie wordt geconfronteerd (zoals een dreigende echtscheiding). Desalniettemin zijn er zeker manieren te vinden waarbij je de kans vergroot dat jullie relatie zijn midlife crisis overleeft. Hiervoor moet je soms een lange adem hebben (er zijn gevallen bekend van vrouwen die twee jaar vrijwel doorlopend op zolder hebben gewoond om hun man te ontlopen), maar het kán. Om dit te doen, is het echter belangrijk dat je je man niet veroordeelt en/of belachelijk maakt. Wil hij een cabrio aanschaffen en kunnen jullie het je financieel veroorloven? Kóóp die cabrio, en rij samen een weekje de zon tegemoet! Heeft hij ineens hernieuwde aandacht voor zijn uiterlijk en verruilt hij de ligbank graag voor de fitnessbank? Plan een sportieve bezigheid voor jullie tweetjes, zoals fietsen, roeien, zeilen, zwemmen of indoor-klimmen. De midlife crisis zal je hiermee niet oplossen, maar het geeft jullie relatie wel een extra boost om er samen voor te gaan. En wie weet hou je er wel een leuke gezamenlijke hobby aan over.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

4 gedachten over “Haal meer uit de midlifecrisis”

  1. Pfff het mij nu duidelijk mijn man zit in zijn midlife crisis, mijn hemel het is ineens de hel op aarde, niets vind hij meer leuk alleen als hij kan darten en lekker met de jongens chillen, hij is net 43 geworden , hoop dat wij er doorheen komen

    Beantwoorden
  2. Had graag gehad dat hij op moeder natuur verliefd was geworden. Nu is het een andere vrouw. Cabrio gekocht, haren af, andere kledingstijl. Hij is zo gelukkig, zegt hij. Dol verliefd als een puber zonder verantwoordelijkheid gevoel , Laat de thuishaven achter. Moet niets uit zijn verleden hebben. Veegt alles weg. Is dit MC of is hij ziek? MC is volgens mij het besef van normen en waarden verloren te zijn. En diegene die je lief had, achter te laten in de chaos en emotioneel verdriet. Familie, vrienden begrijpen het niet. Begrijpen de partner niet. Begrijpen niet dat iemand met een MC zo kan veranderen. Geven de partner het gevoel dat zij/hij de bron is van hun ongeluk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie