Kan je de midlifecrisis zien aankomen?

Stel je voor: je hebt jarenlang een -bij jouw weten- gelukkige relatie met je partner. Oké, het vonkt en spat misschien niet meer hele dagen, maar je weet wel wat je aan elkaar hebt. Hoe clichématig het ook mag klinken: ‘maatjes’ is misschien wel de beste manier om jullie samenzijn te omschrijven. Je kent elkaar door en door, verwacht geen gekke uitspattingen en dan… slaat de midlife crisis genadeloos toe. Ineens lijkt je man in niets meer op die ouwe trouwe lobbes, maar is hij hele dagen kwaad in het kwadraat op alles en iedereen. Op de kinderen, op z’n baas, maar vooral: op jou. Tenzij hij de hort op is, natuurlijk. Dan schijnt hij het ineens prima naar z’n zin te hebben. Is er een manier om een beetje voorbereid te zijn op de komst van de midlifecrisis?

Natuurlijk wordt niemand, dus ook jouw partner niet, afgeleverd met een gebruiksaanwijzing. Het is dan ook niet te doen om exact te voorspellen óf de midlife crisis zal toeslaan, op welke manier precies en wanneer dat staat te gebeuren. De midlife crisis vindt meestal plaats tussen het 40e en het 50e levensjaar, met uitschieters naar boven en naar beneden. Heeft je man het flink te pakken, dan kan jullie relatie gedurende de crisis behoorlijk onder druk komen te staan. Mondt de midlife crisis uit in een depressie, dan kan dat eveneens een zware wissel trekken op jullie samenzijn.

Tekenen dat er zwaar weer op til is

Heeft je man de ideale leeftijd voor een midlifecrisis en begint hij over een carrièreswitch? Hou je vast, dit is Crisis Alert! Beruchte ‘midlife switches’ zijn die waarbij de persoon iets héél anders wil gaan doen dan z’n huidige baan: de boekhouder die ineens droomt van een bed & breakfast, de horecaman die psychologie wil gaan studeren of de ICT-er die popelt om een pannenkoekenhuis uit de grond te stampen, bijvoorbeeld. Ook de drang om ineens gevaarlijke sporten te gaan beoefenen (kitesurfen, bungeejumpen, raften) is vaak een niet mis te verstaan midlife-signaal, net zoals hele dagen doorbrengen in de sportschool. Sowieso zie je bij mannen met een midlifecrisis vaak hernieuwde aandacht voor hun uiterlijk ontstaan, al dan niet in combinatie met bijbehorend haantjesgedrag.

En wat nu?

De eerste tekenen van de naderende midlifecrisis gesignaleerd? Maak dan je borst maar nat: dit is slechts een aanloopje naar de eerste fase. Verloopt de crisis van je man volgens het boekje, dan heb je in totaal zo’n zes fases te gaan.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

4 gedachten over “Kan je de midlifecrisis zien aankomen?”

 1. Ik ben nu 42j, ben sinds 2mnd papa geworden, en toen gebeurde het, ik begon te rekenen, dochter 18 dan ben ik 60, ik 60 dan zijn mijn ouders 80, en kreeg plots schrik om er helemaal alleen voor te komen zitten, geen ouders meer om naartoe te gaan en te praten, dus van de week schreeuwend bij m’n ma om te zeggen hoeveel schrik ik had om haar te verliezen, sindsdien sta ik ook stil en wordt ik geconfronteerd met plaatsen waar ik ben opgegroeid en zie ik mij daar als snotneus nog spelen en zou ik miljoenen willen geven om terug te keren, ik krijg daar een kribbelend onrustig gevoel van in m’n buik, nu via fb heb ik dan toch m’n jeugdvriend gevonden en vroeg in hem” hey weet je nog toen, wat een tijd he, kwam die ooit maar terug”, het is alsof ik ze mee in mijn wereldje wil sleuren en dat ze het beleven zoals ik het beleefd heb, maar helaas, blijkbaar denkt iedereen wel eens over die tijd maar ze zijn gewoon verder gegaan en alles achter hen gelaten alsof ik de enige ben die is blijven stilstaan in dat leventje, is dit een vorm van midlife of zit t dieper?

  Beantwoorden
  • Beste heer,

   Dank voor het delen van uw verhaal! Uiteraard is het voor ons niet mogelijk om op afstand te beoordelen of er bij u sprake is van een midlifecrisis of van een dieperliggende oorzaak. Gezien uw leeftijd lijkt een midlifecrisis echter wel voor de hand te liggen. Maar ook de geboorte van uw dochter zal de nodige impact op uw leven hebben. Veel mensen worden door de geboorte van hun kind geconfronteerd met hun eigen vergankelijkheid: doordat u vader geworden bent, bent u een generatie opgeschoven en maakt u in feite “plaats voor de volgende”. Blijft u last houden van gevoelens van onrust, melancholie en/of verdriet, dan is het wellicht een goed idee om met uw huisarts te praten. Voor nu wensen wij u veel geluk met uw kersverse dochter.

   Beantwoorden
 2. Ik ben een man van 44 jaar ik denk dat mijn midlifecrisis is begonnen 3 jaar geleden het is nu zo erg ik ben idd van baan verander doe het zelfde werk maar bij een andere baas.
  ik ben nu begonnen aan een internationale baan werk nu en woon in afrika heb huis en haart verlaten ik begin nu te denken van waar om doe ik dit tot ik dacht ik zit in een midlifecrisis ?
  nu ik dit lees kan ik me eigen vinden in alles wat er over geschreven is maar mijn huwelijk is ge sneuvelt naar 22 jaar en heb mijn vrouw en kinderen verlaten.
  ik heb zelfs problemen met concentratie en de weg weer terug te vinden in mijn werk.
  ik kan niet meer terug wat ik alle maal gedaan heb .
  heb nu al een nieuw bestaan op gebouwd maar kan nog steeds niet erg wennen .
  ik werk nu momenteel in de nacht dienst waar van ik meer en deels moet wachten tot we echt gaan werken, in deze situatie heb ik al een paar keer flinke huil buien gehad en heb dan het gevoel dat ik er beter maar een eind aan kan breien voor dat ik nog meer mensen pijn doen doe ik dit nu allemaal bewust of is er iets mis in mijn hoofd?
  ik zoek alle maal vrouwen op die ik al eens heb gehad of ge tracht een relatie mee te beginnen.
  ik heb een nieuw huis en een nieuwe vriendin maar blijf in deze zelfde cyclus hangen wat kan ik hier aan doen. ik blijf mensen pijn doen om me heen ?
  en misschien straks wel mijn zelf ?
  dit ver haal heb ik aardig ver kort kan wel een boek gaan schrijven wat ik allemaal aan het verkloten ben in dit nieuwe rare leven ik ben mezelf niet meer had vroeger een snor en haar nu geen snor meer en geen haar , maar het rare is dat wil ik ook echt ik voel me prettige als ik alles weer geschoren hebt.
  toch is het raar dat ik hier niks mee kan wat moet ik doen om weer met beide benen op de grond te komen?

  Beantwoorden
 3. Ik ben wel me wilde haren kwijt geraakt. Misschien had ik ooit mide life crisis gehad zonder te beseffen. Mijn ex had het veel eerder, want die ging vreemd met de buurvrouw.

  Beantwoorden

Plaats een reactie