Midlifecrisis voor vrouwen

Over de midlifecrisis bestaan heel wat vooroordelen. Zo denken veel mensen dat iederéén een midlife crisis krijgt, wordt een midlifecrisis vaak gezien als een fase waarin onverantwoordelijk gedrag en “lang leve de lol” de boventoon voert of denkt men dat een échte midlife crisis altijd gelijkstaat aan overspel. Ook weet lang niet iedereen dat vrouwen net zo goed een midlifecrisis kunnen krijgen. 

Val je als vrouw ten prooi aan de midlife crisis, dan zal dit zich vaak op andere manieren uiten dan bij de man. Waar een man z’n pijlen voornamelijk richt op z’n carrière en ervan droomt om het roer op dat gebied eens helemaal om te gooien, zal een vrouw geneigd zijn om de relaties in haar leven uitgebreid onder de loep te nemen. Hierbij staat niet alleen de partnerrelatie in de schijnwerpers, maar ook de relatie met bijvoorbeeld haar ouders, haar vriendinnen en haar kinderen. Vragen als: “ben ik wel een goede moeder geweest” en “wat wil(de) ik anders doen dan mijn ouders, en wat is daarvan terechtgekomen” kunnen hierbij centraal staan. Ook zelfontplooiing neemt vaak een belangrijke plaats in: veel vrouwen met een midlife crisis hebben ‘ineens’ de behoefte aan een (creatieve) cursus of misschien een zakelijke opleiding. Voor de partner komt dit wellicht als een donderslag bij heldere hemel, en lang niet iedereen zit op zo’n ommezwaai te wachten. Voor de relatie betekent een midlifecrisis vaak dan ook een turbulente periode, of het nu de man of de vrouw is die de crisis heeft. Omgaan met een partner met een midlife crisis is vaak lang niet gemakkelijk!

De duur van de vrouwelijke midlifecrisis

Dacht je als man ‘ontsnapt’ te zijn aan de midlife crisis maar zit je vrouw er nu middenin, dan kunnen we je een klein sprankje hoop bieden: vaak duurt de ‘vrouwelijke’ midlifecrisis stukken korter dan de mannelijke variant.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

11 gedachten over “Midlifecrisis voor vrouwen

 1. Mijn vrouw beseft niet dat ze er in zit
  Wou een time out en is ingetrokken bij haar soulmate en heeft met niemand echt contact
  Ze leeft er eigen leven
  Als ik zeg we gaan scheiden dan krijg ik het antwoord geef je het op
  Ze zegt wel tegen vrienden we zijn uit elkaar maar verzwijgt de soulmate
  Ik weet intussen wie de soulmate is envdie post dan teksten en afbeeldingen om mij ui te dagen op Facebook
  Wat moet in hier nu met doen
  Hebben een zoon van 15 en die laat ze volledig aan mij

  • Jemig wat heftig. Waarschijnlijk voelde zij zich ingelijfd in haar leven en moest ze uit haar beslommeringen los komen. Dat begrijp ik. Maar op deze manier….echt heftig. Enige wat je kan doen is haar haar ruimte geven. Maar echt op je eigen energie en mogelijkheden letten. Vraag praktische hulp aan mensen die je vertrouwd. Bijv een keer je huis schoon te maken of je zoon op te vangen. Zodat jij er niet aan onderdoor gaat. Deze keus van haar heeft niks met jou te maken!!!

  • Ga voor jezelf verder en neem geen contact voor haar. Voor je kind natuurlijk wel. Zoek je eigen weg en zorg voor je zoon, want die zit waarschijnlijk ook in een moeilijke fase. Jij lijkt mij hier de enige stabiele, hoewel ik je vrouw ook begrijp. Een midlifecrisis is niet niks hoor.

  • Op 14 sep 2016 net hetzelfde meegemaakt vrouw eruit getrokken met soulmate. Zoon van 14 en dochter van 22 bij mij achtergelaten. Wij zijn vrijwel onmiddellijk gescheiden.

   • Dag Pieterjan,
    Ik zit in hetzelfde schuitje. Gedumpt worden en zij gaat de volgende dag vrolijk verder in een andere relatie met die andere man (wat nu heel goed voelt)
    Dat ze er een puinhoop van maakt, lijkt ze wel niet te willen zien. Alles maakt ze kapot.
    Ons zoontje van amper 5 betrekt ze al compleet in haar ‘absurde’ verliefdheid…
    Wat denk jij: Zou een vrouw (dus mijn/jouw vriendin) doorhebben dat ze in een midlife-crisis zit?

 2. Heb hier ook te horen gekregen dat zij niet wist wat zij wilde en twee weken later zegt ze dat ze na 19 jaar van mij wil scheiden, drie prachtige jonge kinderen nooit geen ruzie. Ik doe alles in huis.
  Ziet dat ze anders is gaan gedragen, ze kleed zich anders en maakt haar op als zij naar haar werk gaat. Gevraagd of er een ander is, maar dat is het niet. Haar gevoel voor mij is weg en dat was al een tijdje aan het veranderen, als ik vraag hoe is dat gekomen dan weet ze het niet. Gevraagd waarom zij er niet eerder over wilde praten, krijg ik ook ik weet het niet. Nu wil zij van mij scheiden en ik heb geen flauw idee waarom. Hulp van anderen wilt zij niet. Het enige wat zij wil is van mij af, ben al zes weken aan het praten, maar is net of ik tegen een muur aan het praten ben. Ze houdt nog van mij maar niet meer als haar man.
  Ben ten einde raad, hou nog zo ontzettend veel van haar en dat heb ik wel 100 x gezegd en dat ik niet zonder haar wil.
  Weet me echt geen raad meer.

  • Beste John

   Ik zit in identiek dezelfde situatie… 15 jaar samen en de afgelopen maanden verdween eerst het lichamelijk contact. Nu zitten we in een situatie waarin zij volgens eigen zeggen op een kruispunt staat en niet weet welke richting uit. Ook hier is er niemand anders in het spel, en als ik dan vraag waarom weet ze het niet, ze kan geen antwoord formuleren. Ze zegt enkel dat de “passie” weg is, maar ze nog steeds van me houdt. We gaan samen naar de relatietherapeut, maar ik zie weinig inbreng van haar kant. Ik kan haar niet lossen, want dan weet ik dat ik ze helemaal kwijt ben, ook al is ze uitgebreid aan het zoeken naar een andere woonst, ze blijft zeggen dat ze niet weet wat te doen. Het enige dat ik moet doen volgens haar is haar ruimte geven…verschrikkelijk lmoeilijk om de vrouw van je leven weg te voelen glippen tussen je vingers. Stel dat ik ze loslaat, en ze komt tot het besef dat het een foute keuze zou zijn, neem ik haar direct terug in mijn armen…zoveel hou ik van haar, wat er ook gebeurd is op die momenten.
   Ook ik weet me geen raad meer…maar ik hoop^nog steeds dat ze zelf inziet dat ze haar gezin met 3 kinderen niet in de steek mag laten voor een gevoel van “vrijheid” te hebben, dat kan perfect binnen een huwelijk. Ik heb haar nooit “verboden” haar leven te leiden en zal dat nooit doen. Maar ze weert inderdaad- zoals bij jou – zelf niet wat ze wil. Hopelijk brengt tijd raad….voor ons allemaal!
   Gunther

 3. Ik ben een vrouw van 50 en als ik dit allemaal lees zit ik minimaal al 8 jaar in een ‘midlifecrisis’. Kinderen het huis uit inmiddels, nog steeds bij mijn eerste partner en ik ben zoekende! Wat wil ik met mijn leven?
  Het is geen midlifecrisis, ik denk dat dit niet eens bestaat. Identiteitscrisis is een beter woord voor iemand die niet (lang genoeg) single is geweest in haar leven. Die zelf nooit heeft ervaren hoe het is om zichzelf te zijn, om zelfstandig te zijn. Dan verlaat je je partner om dit alsnog te ervaren. Of je blijft in een stadium zitten van onzeker kind dat het huis niet uit durft.
  De (vaak) mannen die hun partner verlaten voor een nieuwe liefde, is weer iets heel anders en heeft naar mijn mening niets met midlife of crisis te maken. Dat gebeurt op alle leeftijden en is voor die man geen crisis, maar voor de vrouw die achterblijft.

 4. Hier hetzelfde.
  Meisje opeens weg, terwijl je alles hebt gedeeld. Na een week zei ze: Je gunt mij het geluk niet…..

  En ik weet zeker dat ze een fout maakt, maar ze handelt compleet naar haar impuls en al onze 9 aar ziet ze niet meer. Ons zoontje van 5, krijgt veels te weinig aandacht. Ze denkt maar aan een ding….
  Iemand ook ervaringen ermee. Ik kan er slecht mee overweg. Ik zie dat ze een grote fout maakt, maar ik sta machteloos. Dat ons zoontje 2 uur per dag huilt bij mij….. het lijk hasar niks te doen 🙁

 5. gdm ik ben jan mijn vrouw maar ben niet getrouwt woonde all 37 jaar samen en is ook op eens vertokken we hebben 3 kinderenen 4 kleinkinderen onze kinderen zijn all uit het huis gegaan wonen nu op zig zelfs
  ze is nu all bijna 5 maanden weg ik heb wel nog kontackt met haar maar wilt niet meer terug naar huis ik weet echt niet wat ik moet doen of dit nog goet gaat komen weet ik ook niet door deze ziekte midlivecrisus graag wil ik meer info hebben

 6. ik ben een vrouw van 38 en zit in een midlife crisis . amaai dit is heftig .
  ben terug beginnen uitgaan , drinken , wil mijn zin door drijven op 101 vlakken ,…. het is enorm hoe ik met mezelf in de knoop lig. aandacht krijgen van iemand jonger is leuk gewoon omdat je het idee krijgt dat je er toch nog goed uit ziet voor je leeftijd. mijn man bedriegen doe ik niet , ik hou enorm veel van hem. het schuldgevoel dat ik heb tegenover hem , om wat ik hem aan doe met mijn zin te willen door drijven is voor mij het moeilijkste maar de drang om uit te gaan en ,… is zo groot dat ik er niet kan tegen vechten. ik hoop dat mijn man het geduld heeft om mij deze fase te laten doorlopen en wat ik kan zeggen tegen anderen met een vrouw die dit mee maakt is , geef je vrouw nu meer aandacht dan anders , complimentjes geven, zet ze in de belangstelling ook als er vrienden bij zijn. dit is wat wij op deze moment het meeste nood aan hebben en geduld. sluit ze niet op maar laat ze weg gaan , anders duw je ze verder weg want de drang is te groot om er als vrouw nee tegen te zeggen. moeilijk te begrijpen maar het is zo , ik word er zelf depressief van om het gevecht te verliezen hiertegen .

Een reactie plaatsen