Midlifecrisis voor vrouwen

Over de midlifecrisis bestaan heel wat vooroordelen. Zo denken veel mensen dat iederéén een midlife crisis krijgt, wordt een midlifecrisis vaak gezien als een fase waarin onverantwoordelijk gedrag en “lang leve de lol” de boventoon voert of denkt men dat een échte midlife crisis altijd gelijkstaat aan overspel. Ook weet lang niet iedereen dat vrouwen net zo goed een midlifecrisis kunnen krijgen. 

Val je als vrouw ten prooi aan de midlife crisis, dan zal dit zich vaak op andere manieren uiten dan bij de man. Waar een man z’n pijlen voornamelijk richt op z’n carrière en ervan droomt om het roer op dat gebied eens helemaal om te gooien, zal een vrouw geneigd zijn om de relaties in haar leven uitgebreid onder de loep te nemen. Hierbij staat niet alleen de partnerrelatie in de schijnwerpers, maar ook de relatie met bijvoorbeeld haar ouders, haar vriendinnen en haar kinderen. Vragen als: “ben ik wel een goede moeder geweest” en “wat wil(de) ik anders doen dan mijn ouders, en wat is daarvan terechtgekomen” kunnen hierbij centraal staan. Ook zelfontplooiing neemt vaak een belangrijke plaats in: veel vrouwen met een midlife crisis hebben ‘ineens’ de behoefte aan een (creatieve) cursus of misschien een zakelijke opleiding. Voor de partner komt dit wellicht als een donderslag bij heldere hemel, en lang niet iedereen zit op zo’n ommezwaai te wachten. Voor de relatie betekent een midlifecrisis vaak dan ook een turbulente periode, of het nu de man of de vrouw is die de crisis heeft. Omgaan met een partner met een midlife crisis is vaak lang niet gemakkelijk!

De duur van de vrouwelijke midlifecrisis

Dacht je als man ‘ontsnapt’ te zijn aan de midlife crisis maar zit je vrouw er nu middenin, dan kunnen we je een klein sprankje hoop bieden: vaak duurt de ‘vrouwelijke’ midlifecrisis stukken korter dan de mannelijke variant.

9 gedachten over “Midlifecrisis voor vrouwen

 1. Gebroken

  Mijn vrouw beseft niet dat ze er in zit
  Wou een time out en is ingetrokken bij haar soulmate en heeft met niemand echt contact
  Ze leeft er eigen leven
  Als ik zeg we gaan scheiden dan krijg ik het antwoord geef je het op
  Ze zegt wel tegen vrienden we zijn uit elkaar maar verzwijgt de soulmate
  Ik weet intussen wie de soulmate is envdie post dan teksten en afbeeldingen om mij ui te dagen op Facebook
  Wat moet in hier nu met doen
  Hebben een zoon van 15 en die laat ze volledig aan mij

  Reageren
  1. Sabine T

   Jemig wat heftig. Waarschijnlijk voelde zij zich ingelijfd in haar leven en moest ze uit haar beslommeringen los komen. Dat begrijp ik. Maar op deze manier….echt heftig. Enige wat je kan doen is haar haar ruimte geven. Maar echt op je eigen energie en mogelijkheden letten. Vraag praktische hulp aan mensen die je vertrouwd. Bijv een keer je huis schoon te maken of je zoon op te vangen. Zodat jij er niet aan onderdoor gaat. Deze keus van haar heeft niks met jou te maken!!!

   Reageren
  2. Ikke

   Ga voor jezelf verder en neem geen contact voor haar. Voor je kind natuurlijk wel. Zoek je eigen weg en zorg voor je zoon, want die zit waarschijnlijk ook in een moeilijke fase. Jij lijkt mij hier de enige stabiele, hoewel ik je vrouw ook begrijp. Een midlifecrisis is niet niks hoor.

   Reageren
  3. pieterjan

   Op 14 sep 2016 net hetzelfde meegemaakt vrouw eruit getrokken met soulmate. Zoon van 14 en dochter van 22 bij mij achtergelaten. Wij zijn vrijwel onmiddellijk gescheiden.

   Reageren
   1. Edic

    Dag Pieterjan,
    Ik zit in hetzelfde schuitje. Gedumpt worden en zij gaat de volgende dag vrolijk verder in een andere relatie met die andere man (wat nu heel goed voelt)
    Dat ze er een puinhoop van maakt, lijkt ze wel niet te willen zien. Alles maakt ze kapot.
    Ons zoontje van amper 5 betrekt ze al compleet in haar ‘absurde’ verliefdheid…
    Wat denk jij: Zou een vrouw (dus mijn/jouw vriendin) doorhebben dat ze in een midlife-crisis zit?

    Reageren
 2. John

  Heb hier ook te horen gekregen dat zij niet wist wat zij wilde en twee weken later zegt ze dat ze na 19 jaar van mij wil scheiden, drie prachtige jonge kinderen nooit geen ruzie. Ik doe alles in huis.
  Ziet dat ze anders is gaan gedragen, ze kleed zich anders en maakt haar op als zij naar haar werk gaat. Gevraagd of er een ander is, maar dat is het niet. Haar gevoel voor mij is weg en dat was al een tijdje aan het veranderen, als ik vraag hoe is dat gekomen dan weet ze het niet. Gevraagd waarom zij er niet eerder over wilde praten, krijg ik ook ik weet het niet. Nu wil zij van mij scheiden en ik heb geen flauw idee waarom. Hulp van anderen wilt zij niet. Het enige wat zij wil is van mij af, ben al zes weken aan het praten, maar is net of ik tegen een muur aan het praten ben. Ze houdt nog van mij maar niet meer als haar man.
  Ben ten einde raad, hou nog zo ontzettend veel van haar en dat heb ik wel 100 x gezegd en dat ik niet zonder haar wil.
  Weet me echt geen raad meer.

  Reageren
 3. Tee

  Ik ben een vrouw van 50 en als ik dit allemaal lees zit ik minimaal al 8 jaar in een ‘midlifecrisis’. Kinderen het huis uit inmiddels, nog steeds bij mijn eerste partner en ik ben zoekende! Wat wil ik met mijn leven?
  Het is geen midlifecrisis, ik denk dat dit niet eens bestaat. Identiteitscrisis is een beter woord voor iemand die niet (lang genoeg) single is geweest in haar leven. Die zelf nooit heeft ervaren hoe het is om zichzelf te zijn, om zelfstandig te zijn. Dan verlaat je je partner om dit alsnog te ervaren. Of je blijft in een stadium zitten van onzeker kind dat het huis niet uit durft.
  De (vaak) mannen die hun partner verlaten voor een nieuwe liefde, is weer iets heel anders en heeft naar mijn mening niets met midlife of crisis te maken. Dat gebeurt op alle leeftijden en is voor die man geen crisis, maar voor de vrouw die achterblijft.

  Reageren
 4. Errol

  Hier hetzelfde.
  Meisje opeens weg, terwijl je alles hebt gedeeld. Na een week zei ze: Je gunt mij het geluk niet…..

  En ik weet zeker dat ze een fout maakt, maar ze handelt compleet naar haar impuls en al onze 9 aar ziet ze niet meer. Ons zoontje van 5, krijgt veels te weinig aandacht. Ze denkt maar aan een ding….
  Iemand ook ervaringen ermee. Ik kan er slecht mee overweg. Ik zie dat ze een grote fout maakt, maar ik sta machteloos. Dat ons zoontje 2 uur per dag huilt bij mij….. het lijk hasar niks te doen 🙁

  Reageren
 5. jan s

  gdm ik ben jan mijn vrouw maar ben niet getrouwt woonde all 37 jaar samen en is ook op eens vertokken we hebben 3 kinderenen 4 kleinkinderen onze kinderen zijn all uit het huis gegaan wonen nu op zig zelfs
  ze is nu all bijna 5 maanden weg ik heb wel nog kontackt met haar maar wilt niet meer terug naar huis ik weet echt niet wat ik moet doen of dit nog goet gaat komen weet ik ook niet door deze ziekte midlivecrisus graag wil ik meer info hebben

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *