Tips om het tij te keren

Wanneer je man een midlifecrisis heeft, kan het er bij jullie thuis en in je relatie behoorlijk heftig aan toe gaan. Geen wonder dat je graag zou willen weten wat je allemaal zou kunnen doen om het tij te keren. Helaas bestaat er geen toverpil waarmee de midlifecrisis op slag verdwijnt. Wel zijn er verschillende middeltjes en tactieken waarmee je de midlife crisis hopelijk enigszins kunt bezweren.

Mocht jezelf goede ervaringen hebben met een middeltje of een tactiek, deel het dan met ons!

Test je testosteron!

Een ontevreden, ongelukkige man tussen de 40 en 50 jaar wordt maar al te vaak gediagnosticeerd met een midlifecrisis, ook al er misschien sprake is van een hormonaal probleem. Dit verschijnsel wordt de andropauze genoemd en kan zorgen voor een heel scala aan problemen, zoals prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, zweetaanvallen en libidoverlies (aff.). Het testosterongehalte meten draagt bij aan het tijdig opsporen van een eventuele andropauze. Dit kan je eenvoudig doen met behulp van een zelftest.

Vermoed je dat je (partners) klachten veroorzaakt worden door een testosterontekort, maar zie jij of ziet hij het vooralsnog niet zitten om naar de dokter te gaan? Er is genoeg te koop waarmee je het testosteron een boost kan geven. Een breed scala aan testosteron producten vind je hier: > bekijk aanbod (aff.)

Boeken over de midlifecrisis

Hoewel de midlifecrisis uiteraard niet is opgelost met het lezen van een boek, zijn er wel diverse exemplaren te verkrijgen die je helpen te begrijpen waar je (man) doorheen gaat. Ook zijn er diverse boeken op de markt die gericht zijn op het verbeteren van je liefdesrelatie, zodat de kans groter wordt dat jullie als stel deze turbulentie tijd overleven.

1.) Eye-opener voor 40-plussers
Word ik wakker in mijn eigen leven (aff.)

2.) Je relatie verbeteren met behulp van de beproefde EFT-methode
Houd me vast (aff.)

3.) Meer weten over hechtingsproblematiek en de strijd om macht en intimiteit in relaties?
Blijf bij mij (aff.)

4.) Hoe om te gaan met (een partner in) de midlifecrisis
Handboek voor de midlifecrisis (aff.)

Samen de zinnen verzetten

Wil je de kans dat je relatie zijn midlifecrisis overleeft, zo groot mogelijk maken? Probeer er dan voor te zorgen dat jullie iets hebben om naar uit te kijken. Een lekker weekendje weg, een avondje romantisch uit eten of samen een sportieve uitdaging aangaan schept een band en helpt jullie om de focus weer op leuke, positieve dingen te krijgen.

Liever het testosteron aanwakkeren en je man een echte mannenbelevenis cadeau doen? Kies bijvoorbeeld voor een dagje een racewagen besturen, vliegles in een helikopter, een slipcursus of vliegen met roofvogels.

16 gedachten over “Tips om het tij te keren

 1. Samen de zinnen verzetten?? Mijn man wil helemaal niks! En vooral niet met mij. Ik weet niet eens in welke fase hij nu zit. Eerst drie jaar geleden willen stoppen met werken. Toen kwam er een promotie op zijn pad die hij tegen zijn zin heeft aangenomen. Dat was begin 2013. Half 2013 werd er een Harley aangeschaft. Dan out of the blue willen scheiden, terwijl we heel hecht waren. Verlaat ons huis en laat mij alleen. Daarna geprobeerd het een beetje op gang te brengen door leuke dingen te doen, maar die werden steeds minder. Niet lang daarna belandde hij in een behoorlijke depressie en wilde hij niks meer, behalve triestig in zijn eigen sop gaarkoken. Nu hij ruim vier weken aan de antidepressiva zit (hij erkent zijn mlc) is hij boos op alles en iedereen behalve op zichzelf. En met zijn depressie is het ook nog niet gedaan. Bij mijn weten heeft hij geen soulmate, maar wat niet is kan altijd nog komen. Ik heb hem overwegend met rust gelaten, we hebben wel veel gepraat met elkaar. Hij komt regelmatig thuis om een of ander klusje te doen. Maar als ik in deze periode naar zijn zure kop kijk, moet ik zeggen dat ik het sinds vorig jaar behoorlijk zat begin te worden. Midlifecrisis? Een hel voor de partner!! Verder nog tips?

 2. Sinds vorig jaar zijn man en ik al aan struggelen met de zogenaamde midlifecrisis ,en het ergste van al is ,hij wil dat niet erkennen….thuis is het onleefbaar geworden ,hij trekt de kinderen naar zijn kant en al de schuld ligt bij mij ….vorig jaar werd er al een stap gedaan om ge scheiden ,uiteindelijk relatietherapie gevolg ,want je geeft toch niet zomaar een modelgezin op ….hebben nog prachtige momenten met elkaar beleefd ,maar om een futiliteit ,is een drietal weken de bom weer gebarsten ,maar explosiever dan te voren,geen mogelijkheid meer om bij te praten,wilt alle bruggen opblazen,maar erkent zijn eigen stommiteiten niet , om door dingen te verzwijgen de zaken alleen maar erger te maken ….al die tijd en energie die we terug in elkaar gestoken hebben …..foetsie ,weg ,en volgende week zitten we face to face ,samen met onze advocaten over elkaar om de verdeling van de goederen ,want hij wilt me maar 20 geven en hij 80 , nog een slag om te verwerken en dan hadden we nog plannen om samen zij
  N 50ste verjaardag te vieren …..

 3. Hallo
  Hier juist t van zelfde!!! Ik herken mijn man niet meer. Ik ben aan t einde van mijn latijn!! Hij is plots verliefd geworden op een vrouw die we nog maar 5 weken kennen!! Hij wil kost wat kost ons verlaten voor haar, niet te doen!! Is voor geen rede vatbaar. We hebben 20 jaar huwelijk achter de rug maar voor hem bestaan die niet meer. En het ergste is ; ik zijn vrouw krijg van alles de schuld!! Ik ben zo bang en sta gewoon machteloos!! Altijd is hij er geweest voor onze kinderen, maar wat zij ook zeggen of doen, het laat hem koud!! Zo jammer, ik ben er echt kapot van en hier hebben ik en de kinderen niet voor gekozen!! Hij beslist, zijn gevoel wat alleen nog telt!! Groeten van een bang en onzeker iemand

 4. Hallo, Wij zouden in het voorjaar een camping gaan beginnen.. Ik vond hem de laatste tijd weer depri overkomen.. hij heeft al eerder jaren in een depressie gezeten. De camping is bijna klaar, 3 jaar bezig geweest.. veel geld erin zitten… ik werd even op vakantie gestuurd en kreeg daarna een mail.. dat de koek na 34 jaar op was. Hij wilde niet met mij aan de tel. praten.. terwijl hij min. 1x per dag belde. Na 10 dagen heb ik hem gesmeekt of hij mij wilde komen ophalen om te praten… Ik mag niet meer thuis komen.. hij heeft al 5 maanden een vriendin.. Wij wonen niet meer in Nederland. Hij heeft nu een “nieuw kind” van 26 jaar een Roma meisje onze dochter is 30 jaar.. en hij is zelf 57 jaar.
  Wij hebben 3 huizen.. die heeft hij leeg gehaald… hij heeft wat spullen afgegooid en toen ik hem wilde beletten om niet zonder praten weg te gaan ben ik mishandeld door hem… Hij is zo boos op mij en onze dochter.. hij zeg dat het haar schuld is dat hij wil scheiden. .. Hij wil scheiden.. hij heeft een vriendin waar hij al bij is gaan wonen… maak ons erg zwart op Facebook… maar hij heeft nog steeds geen scheiding aangevraagd… en heeft ook onze huizen nog niet te koop gezet.. hij is erg agressief naar ons… vind dat ik een nieuw man moet zoeken… hij is boos dat ik er goed uit ziet… Hij eist bijna elke dag geld.. veel geld. Nu zien wij foto’s.. ik ben erg geschrokken hoeveel hij in zo’n korte tijd is afgevallen… ook zien we dat hij weer rookt… na 20 jaar terug te zijn gestopt. Hij drink een hoop .. Roma’s drinken heel erg veel en gebruiken ook middelen. vind dat ik een eigenbank rekening moet nemen..als ik dat doet is hij weer heel boos… ik herken erg veel in dit artikel .. ik ben nu eigenlijk overtuigd dat hij leeft in een midlifecrisis .
  Wat moet ik doen… eigenlijk ben ik zo klaar met wat hij mij en onze dochter heeft aangedaan.. maar vind het ook wel erg zielig hoe hij zich zelf kapot maak… of ben ik niet goed wijs? Ik heb het gevoel dat hij helemaal niet wil scheiden.. ook dat hij wil dat ik kom knokken? moet ik hem laten weten dat ik van hem hou… dat weet hij al… hij weet dat ik veel verdriet heb .. schreeuwt dat hij gelukkig is.. maar waarom val hij mij dan zo lastig met bijna dagelijkse mail naar 4 mail adressen .. hij schreeuwt om aandacht… en dat geeft ik hem nu de laatste 6 weken niet meer. Het is zo dubbel.. ik was zo gelukkig.. ook al heeft hij psychische problemen.. 34 jaar is niet niets… hij heeft mij alles afgenomen en nog is het niet genoeg… hij heeft alles en ik heb niets… Geef raad aub. Hij wil zelfs geen contact met onze dochter en haar zoon.. onze kleinzoon. Vast dank je wel. Ik ben ten einde raad.

  • Beste mevrouw,

   Dank u voor het delen van uw verhaal. Wat heeft u veel meegemaakt en wat gaat u door een moeilijke periode! U vraagt ons hierbij om raad, waarbij wij uiteraard wel willen opmerken dat het op afstand niet mogelijk is te beoordelen wat er met uw man aan de hand is. Wel willen wij u graag op het hart drukken dat lichamelijk geweld, zowel ten opzichte van u als van uw dochter, te allen tijde uit den boze is. Mishandeling kan en mag u niet accepteren, midlifecrisis of niet. De veiligheid van u en uw dochter moet altijd voorop staan. Uw keuze om hem momenteel geen aandacht meer te geven, is waarschijnlijk de beste strategie. U heeft wel aangegeven dat uw man eerder psychische problemen heeft gehad. Wellicht kunt u contact opnemen met degene bij wie hij onder behandeling is geweest en aangeven dat u zich bezorgd maakt. Wij wensen u veel sterkte en wijsheid.

 5. Lieve vrouwen,
  Een man In mlcrisis, maakt alles in zijn leven kapot, in mijn geval zijn vrouw, zijn relatie v 30 jaar,zijn kids en familie. Mijn ex woont samen met iemand v het werk , waar hij volgens eigen zeggen 2 maand iets mee heeft. Hij verlaat ons op 2e kerstdag met achterlating v e briefje dat hij de volgende dag terug is, en de verantwoording niet aan kan. Welke verantwoording(?), want ik regelde altijd alles. Bij terugkomst veel gepeaat.Een maand later weer een briefje dat ik ruimte krijg om hem weer te vertrouwen en een last minuten heeft geboekt. Na veel zoeken blijkt hij de reis een maand eerder geboekt te hebben op naam van zijn collega. Vele leugens ontdekt, maar hij heeft zijn eigen belevingswereld. Alsjeblieft kies voor jezelf, want hij neemt je mee in zijn crisis. Kiezen voor jezelf doet ook pijn , maar dan behoud je wel de controle over je eigen leven. En zoek hierbij hulp v anderen die objectief zijn! Succes!!!

 6. Mijn man wil helemaal niks alleen maar scheiden. Ik zeur de hele dag en daar heeft hij geen zin in. Hij wil alleen maar feesten en vrouwen en geen verantwoording ook niet voor zijn dochter van 11. Ze ziet hem wel maar als ze bij hem is slaapt hij of zit op zijn telefoon. Hij houd niet meer van me en alles wat erin gaat doe ik. Hij heeft vrienden die 15 jonger zijn. Scheiding heb ik geregeld want daar heeft hij geen tijd voor. Maar maakt schulden. Doet domme dingen waar ik last van heb. Maar praten Ho maar. Word er enorm.verdrietig van. Wat moet ik doen

  • Corin, Ik hoop dat je contact opneemt met je huisarts voor een doorverwijzing naar een psycholoog. Mijn ervaring is dat die je er doorheen kan helpen. Je kunt niets doen tot je gescheiden bent. Overal lees je dat je het los moet laten en je op jezelf moet richten, maar hoe doe je dat? Dat is zo lastig. Met hulp kun je je op jezelf richten, wat heel lastig is. Het lezen van sites en dergelijk helpt soms ook.

 7. Hier al 10 maanden een living hell, leert iemand kennen in mei, in juni is hij weg. Na 5 maanden in november j.l. zelf ontdekt. Zo vaak gevraagd, dit klopt niet heb je iemand anders, nee hoor.
  Liegt en bedriegt alles aan elkaar. Mijn lieve gevoelige man, die zo gek op me was en ik op hem.
  Onze 2 jongens van 20 en 14 ruilt hij net zo makkelijk in, voor haar kinderen. Is onherkenbaar, gevoelloos, willen scheiden, en met een rottig financieel plannetje komen.
  En toen in januari, komt hij terug, iedereen blij, maar het was broos. Had schuldgevoel, ik kreeg weer liefdesverklaringen , tranen in zn ogen, hij was zo blij weer met een kans. Samen opbouwen en genieten. Paar goeie gesprekken gehad.
  Na 6 weken was het alweer over en is hij terug naar z’n scharrel. Zegt nu dat hij zei dat hij ons miste…uit verstandsverbijstering. De valse verzoening. Te vroeg en nog niks met z’n eigen shit willen doen. ja ik ben een kenner inmiddels.

  Weer is de scheiding ingezet en gaat openlijk om met haar. Wij doen er niet meer toe. Mijn jongste zei papa ik ben boos en verdrietig. Hij: Boos? Ik moet boos op jullie zijn.
  Ik heb geen idee waarom.
  Ook zei hij tegen ons kind toen deze zei, papa je bent jezelf niet. Lachend! hahahaha ik ben nog nooit zo mezelf geweest.
  Ja een enorme vette mlc, maar wij zijn de dupe van deze gekte, waar niks tegen te doen is. Ik heb al 6 maanden psych therapie, maar degene die zou moeten, gaat niet. Dat is het frustrerende ervan.
  Ze maken iedereen kierewiet en blijven zelf buiten schot. Tenminste ze hebben zelf ook enorme pijn lees ik, maar wij merken er niks van.
  Ik denk weleens hij zou opgepakt moeten worden 4 weken in een kamer zetten deur op slot, zonder zn telefoon om de hele dag naar die doos te appen en dan eens kijken na een maand..maar ja dat mag niet jammer genoeg.
  Maar het zou wel ons huwelijk kunnen redden. De emotionele en financiele gevolgen zijn niet te overzien. Hij leeft als god in frankrijk, dure kleren ineens, leuke dingen doen met haar. Maar ja hij werkt en ik niet dus het is ZIJN geld. Dat ik hier de hele boel draaiende hou, ons grote huis, de kinderen, de hond en de tuin, naast alle emotionele ellende van ons interesseert hem niks. Sterker hij vroeg verleden week, wat doe jij in hemelsnaam de hele dag.. kom eens uit je slachtofferrol.
  Wij zitten straks op n flatje. En hij met haar en zn nieuwe gezin in ons huis, helemaal van onder tot boven door mij bedacht en door hem gemaakt. Mijn ouderlijk huis ook nog…
  Schaamteloos en gewetenloos. En toch herinner je je de lieve man die zoveel van je hield, daarom kan je moeilijk loslaten. Ooit komt die dag ik weet het, maar nu is elke dag een strijd om te overleven. Te leren leven, met de pijn, wanhoop en verdriet om wat geweest is en wat in één klap is opgeblazen door een om zich heen slaande puber met emotionele en financiële macht.
  Zal hij ooit wakker worden en de aangerichte schade onder ogen durven zien? Ik denk het nog steeds van wel..te laat? dat weet ik niet, ik zou liegen als ik zeg dat ik niet meer hoop.

  • Het is heel oneerlijk maar je moet het nemen zials het is. Maak de flat leuk en gezellig. Doe een borrel voor de galerij. Ga sporten, leuke dingen doen en sluit je aan bij singles.
   Soms is het keven oneerlijk, waarschijnlijk wist hij nooit goed wat hij wilde. Denk aan de leuke tijd die jullie hebben gehad en aan al zijn slechte kanten waar je nu vanaf bent.
   Succes!!!

  • Zo herkenbaar! Moet je nu compassie hebben met iemand met een MLC of niet? Ben op! Emotioneel voor de partner en kinderen wordt dit onderschat, zijn familie heeft het niet door. Hij wordt opgevangen, hij heeft een vriendin, is al uitgenodigd na 3 maanden, toen hij toegaf een relatie met een collega te hebben. Hier in België wordt het nog ontkend of het MLC wel bestaat. Ten einde raad, nog zoveel plannen hadden we samen voor de toekomst en alles is weg. Ik ben 50 en moet met alles opnieuw beginnen, emotioneel en financieel. Ik vertrouw ook nog weinig mensen.

 8. Als ik dit zo lees ben ik er van overtuigd dat ook mijn man in een mlc zit. Zo herkenbaar, negatief, boos, super onredelijk, niets is zijn schuld, depressief en ook outlook of the blue willen scheiden. Wat ben ik blij te lezen dat het ik niet de enige ben hoe vreselijk ook.

 9. Wij hebben een midlifecrisis overleefd. Ik vond het heel zwaar en mijn man ook. Hij wil er ook liever niet meer naar terugkijken.
  Als ik nu een tip mocht geven en het over zou mogen doen, zou ik wel bij elkaar in huis blijven wonen (anders kom je niet meer bij elkaar denk ik) maar het heel erg jezelf naar je zin maken. Met vriendinnen op pad, veel sporten, lekker lezen en echt denken: deze man is zijn hoofd even kwijt, laat het hem maar lekker uitzoeken.
  Als het te lang duurt ben je een fitte blije vrouw met een eigen leven en geloof me opeens kom je allemaal aardige mensen tegen.

 10. Bloem, joyw berichtbis van ruim een jaar geleden. Ik ben benieuwd hoe het met je/jullie gaat en of jullie nog bij elkaar zijn en de draad weer hebben op kunnen pakken. Persoonlijk had ik ook graag bij elkaar in huis blijven wonen, maar ik weet ook dat dat toen niet vol te houden was geweest. Ik liep al een half jaar op eieren . En dat ook nog met een puberdochter erbij. Niet te doen! Niettemin hoop ik natuurlijk dat het bij jullie goed heeft uitgepakt.

Een reactie plaatsen