Wanneer de midlifecrisis een depressie wordt

Wie het over de midlife crisis heeft, denkt al snel aan de kalende veertiger met de minnares en de blitse sportwagen. Op zich niet verwonderlijk, want dit is eigenlijk het klassieke beeld van de periode tussen de 40e en 50e levensjaar. Echter: lang niet alle mannen gaan vreemd, ook niet de exemplaren die een midlifecrisis hebben. Zo zullen er heel wat exemplaren te vinden zijn die totaal geen zin hebben om zich weer “jong en onoverwinnelijk” te gedragen, maar die zich in plaats daarvan terugtrekken om te gaan zitten somberen. Voor de partner kan het desalniettemin heel moeilijk zijn om met zo iemand om te gaan, zeker wanneer de midlife crisis uitmondt in een serieuze depressie. Maar hoe herken je de eerste signalen?

Ongeveer in de kleuterleeftijd begint het besef te komen dat jongetjes en meisjes van elkaar verschillen. Zo dragen meisjes jurkjes en kunnen jongens staand plassen. Jongetjes plagen meisjes door aan hun haren te trekken, meisjes plagen jongetjes door hen te zoenen. Groeien de jongetjes en meisjes eenmaal uit tot volwassenen, dan worden de fysieke en emotionele verschillen nog groter. Bij een depressie kan je dit goed zien: een ‘mannen-depressie’ uit zich vaak anders dan een ‘vrouwen-depressie’.

Symptomen van een mannelijke depressie

De klassieke symptomen van een depressie zijn in principe bij man en vrouw hetzelfde: een leeg gevoel, eindeloos moe en snel afgeleid zijn, het verliezen van interesses en moeite hebben met het nemen van beslissingen. Toch uiten mannen- en vrouwendepressies zich heel verschillend, zoals uit het boek Ik wil er niet over praten van Terrence Real (aff.) ook blijkt. Omdat mannen de symptomen van een depressie anders uiten dan vrouwen, is het als vrouw zijnde niet altijd gemakkelijk om het probleem te herkennen. Een man zal namelijk niet snel emotioneel en huilerig reageren, iets wat een vrouw vaak wel doet wanneer zij kampt met een depressie. Nee, bij een man is het de omgeving die bijkans tot huilen gedwongen wordt: een mannelijke depressie gaat vaak gepaard met woedeaanvallen, verminderde impulscontrole en agressief gedrag. Mannen zijn verder niet snel geneigd om hulp te zoeken voor hun depressieve gevoelens (als ze deze al herkennen), maar trekken zich daarentegen terug van het gezin of storten zich op hun werk. Toch is het belangrijk om bij signalen van een (ernstige) depressie deskundige hulp in te schakelen. Ook kan worden onderzocht of er geen sprake is van een hormonaal probleem.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

Een reactie plaatsen