Workshops over de midlifecrisis

Een midlifecrisis moeten doorlopen is allesbehalve gemakkelijk. Niet alleen degene die de midlife crisis heeft kan het behoorlijk voor zijn of haar kiezen krijgen, ook de partner van iemand met een midlifecrisis heeft het absoluut niet gemakkelijk. Tijdens de verschillende fases van de crisis kunnen relaties dan ook behoorlijk onder druk komen te staan, zelfs wanneer het paar al decennialang bij elkaar is. Vrouwen wier man aan een midlifecrisis lijdt, verzuchten maar al te vaak: “Het lijkt wel of er een vreemde onder m’n dak woont, ik herken m’n eigen man gewoon niet meer!” Hoe kan je hier als partner mee omgaan? En hoe leer je met jezelf leven wanneer je een midlifecrisis hebt?

Wie zich blindstaart op alleen de gevolgen van de midlife crisis, heeft de boot toch enigszins gemist. Een midlifecrisis komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen, maar wordt veroorzaakt door het feit dat iemand zijn of haar leven opnieuw onder de loep neemt. Wat is nu echt belangrijk in het leven? Heb ik qua carrière bereikt wat ik wilde bereiken? Hoe ben ik (geweest) als partner en als opvoeder? Heb ik gedaan wat ik wilde doen, en heb ik bereikt wat ik wilde bereiken? Maar met deze vragen, komen ook de soms behoorlijk confronterende antwoorden naar boven. Je kan je behoorlijk verstikt voelen , de neiging krijgen de boel de boel te laten, je baan op te zeggen en een nieuw leven te beginnen. Of misschien dreig je te verzanden in een serieuze depressie, aangemoedigd door je wisselende hormoonhuishouding en je partner die ook niet meer weet wat hij/zij met je aanmoet.

Omgaan met jezelf

Ook lifecoaches hebben het verschijnsel “midlife crisis” ontdekt. Er bestaan dan ook heuse workshops, die je kunt volgen om te leren je midlifecrisis om te buigen in een positieve ervaring. Je krijgt begeleiding van een coach, maar kunt uiteraard ook leren van de contacten met lotgenoten. Of een dergelijke workshop ook iets voor jou is, is uiteraard niet op voorhand te zeggen. Maar: niet geschoten is altijd mis!

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken geschreven die de midlifecrisis als thema hebben: zie hier een kleine opsomming (aff.)

TIP: Boeken over de midlifecrisis >

Plaats een reactie